Kutya Macska Féregkezelés

Féreg aggodalmak – A kedvenceik biztonságban vannak?
A férgek nagyon kellemetlenek nekünk és kedvenceinknek is, de szerencsére,  megelőzhető. A rendszeres féregkezelés legyen része a kedvenceink egészségi rutinjának.

fonalféreg

A férgek paraziták amik belöl a testben élnek. Többfajta féreg is  megfertőzheti az  állatot, de a leggyakoribbak a fonál és a galand féreg ami a kutyákat macskákat megfertőzheti.

 • Fonálféreg: Fonálférgek a vékonybélben élnek. Kölyök kutyákban és kis macskákban egy gyenge fonál féreg fertőzés puffadt hasat, gyenge fejlődést és hasmenést okozhat. Egy komolyabb fertőzés tápanyag hiányt vagy akár bélelzáródást is okozhat. Felnőtt kutyákban és macskákban, a fonálféreg okozhat rossz szőrt, hányást és hasmenést. Néha lehet látni élő férgeket az állat hányásában vagy székletében.
 • Galandféreg: Felnőtt galandférgek szintén a vékonybélben élnek. Mikor

  galandféreg

  vedlenek a részeiket elhullajtják ami az állat székletével kijön. Ezek úgy néznek ki mint rizs szemek és néha látható a farok körül az állat fenekénél. Ha az állatnak glalandféreg fertőzése van gyakran látni hogy a feneküket nyalogatják.
  A bolhák is megfertőzhetik az állatokat galandféreggel ezért fontos a bolha kezelés is.

 • Tüdőféreg: A tüdőféreg különösen halálos parazita amit csigák és meztelen

  tüdőféreg

  csigák hordoznak. A kutyák megfertőződhetnek mikor füvet esznek, vagy pocsolyákból isznak, vagy játékot vesznek a szájukba amin csigák mászkáltak. A tüdőféreg különösen beteggé tudja a kutyát tenni, felépülnek ugyan a megfelelő kezeléssel, de a legjobb megelőzni a fertőzést.

  Miért probléma a féreg az állatoknak?

Nem csak az állatok betegedhetnek meg a férgektől: az emberekre is veszélyt jelentenek. Némelyik féreg és parazita meg tudja fertőzni az embreket is a kutyák és macskák álltal. Különösen veszélyesek lehetnek gyerekekre és terhes nőkre, vakságot és születési rendellenességet okozhatnak.

A kutya fonalféreg, Toxocara canis, különösen veszélyes emberekre. A tojásaik megtalálhatók a kutya székletében és megfertőzhetnek tárgyakat és felületeket. Például, a bolha ami a kutyaszékleten táplálkozik szét tudja hordozni a tojásokat. Ha valakinek a kezére kerül és megérinti a száját, a fonálféreg be tud jutni a szervezetbe. Gyerekek a legveszélyezetebbek a fonálféreg álltal , különösen ha kutyájuk van , vagy játszanak a parkban ahol kutyák vannak vagy voltak. A lárva, ami a személynek a testében bent fejlődik, vakságot okozhat. Mint pl homok a játszótéren ha egy macska belepisilt és egy gyerek játszik utánna a homokozóban. A Toxacara tojás sok évig fertőző tud maradni.
Ezért olyan fontos a kutyák macskák rendszeres féregtelenítése és a székletük összeszedése. Macskatulajdonosok óvatosan takaritsák ki a macska almot minden nap és mindig jól mossanak kezet utánna.

Megelőzni hogy a kutyák macskák féregfertőzést kapjanak

Mind a kutyákat és macskákat rendszeresen féregteleníteni kell hogy megelőzzük a fertőzést. Hogy milyen gyakran az függ az életvitelükön és hogy hol laknak.
Az állatorvosnál tudnak tanácsot adni.
Kölyökkutyákat és kölyökmacskákat gyakrabban kell féregkezelni, mert gyakran már féreggel születnek amit az anyjuk tejével kapnak. Mi pl elkezdjük 2 hetes korukban és 3 honapos korig minden két hétben kapják a féreg elleni gyógyszert, utánna átváltunk 3 hónapra és kapják életük végéig.

Mi a jele hogy a kedvenceink féreggel vannak fertőzve és hogy kezeljük

 • A székletükben féregdarabok vannak vagy akár élő mozgó férgek
 • Fel van fúvódva a hasuk

A Tüdőféreg jelei:

 • Megváltozik a vislkedésük, mint például letargia, depresszió és rohamok
 • Légzési problémák/köhögés és fáradékonyság.
 • Általános betegség beleértve súlyvesztesség, hasmenés, hányás és nem akarnak enni.
 • A vér nem alvad rendesen és bevérzik a szemük vagy orrvérzés vagy világos majdnem fehér fog íny.

A férgek kezelése

A helyett hogy várnánk hogy a férgek megjelenjenek, a legjobb ha megelőzzük és rendszeresen kezeljük őket férgek ellen.
Az állatorvos tud tanácsot adni hogy melyik a legjobb kezelés és milyen gyakran kell csinálni. Több féle gyógyszer kapható férgek ellen, tabletták vagy helyi kezelés mint pl cseppek vagy folyadékok.