Kutya Stressz

Kutya Stressz

Hallottak már olyanról hogy a kutya meghalt útazás közben a stressztol? Félelmében?
Némely repülotársaság nem is szállít kis állatokat mert az elhalálozási arány elég magas. Más társaságok meg nem szállítanak bizonyos fajtákat, mint pl: Angol Bulldog, Francia Bulldog, Mopsz és más a stresszre, homérsékletre érzékeny fajtákat a fenti ok miatt.

Képzeljék el a kutyust amit egy valamilyen csomagszállító furgonban visznek hátul a sötétben, a hidegben vagy épp az 50 fokos beltéri forróságban a zajban, mindenféle szellozés nélkül. Szegény állatoknak fogalmuk sincs mi történik. Reszketnek és félnek.

Én soha nem engedném hogy az én kutyusomat úgy szállítsák. A légi társaságok akik kis állatokat szállítanak épp azért szabnak olyan szigorú eloírásokat hogy próbálják megelozni a stresszt és a halál eseteket.

A mi kocsijaink körbe ablakosak amiket ki lehet nyitni hogy rendes friss levegos szellozés legyen. Ez mellett velünk együtt utaznak az utastérben így szem elott tudjuk oket tartani az egész úton. A hutést ha túl meleg van légkondival oldjuk meg, vagy pedig futünk ha túl hideg van. Ezek mind lényegesen lecsökkentik a stresszt és megelozik a bajt.

A légkondi és a futés és a friss levego szellozés egyébként is követelmény ahhoz hogy a jármuvet levizsgázzák és hivatalosan engedélyezzék kis állat szállításra. Az mellett aki szállítja, szintén kell hogy legyen hivatalos kis állat szállítási engedélye. Nekünk mindketto megvan. Ezek nélkül hivatalosan nem is szabadna állatokat szállítani

Ha a fentiek nincsenek meg, akkor a hatóságok akár el is vehetik az állatokat és kennelbe tehetik addig amig nincsenek kiváltva ami igen drága mulatság.

Nem véletlenül vannak ezek a rendeletek hanem hogy a bajt megelozzék.

A kutyusok könnyen stresszesek tudnak lenni ha elszakadnak a környezetüktol, nem is beszélve hogy a gazdi sincs sehol a közelben. Mi ellátjuk oket mintha a sajátunk lenne. Beszélünk is hozzájuk útközben. Sokszor elofordul hogy mikor a kutyust kivesszük a ketrecbol és adjuk át, hozzánk húz az elso pár pillanatban.

Kutya Stressz
Hogy lehet észrevenni hogy a kutya stresszes?
Beteg KutyaIdegesen viselkedik, nem találja helyét, nem eszik. ha már komolyabb a baj lehet hogy félelmében hány, húzza a hátsó lábát mintha béna volna, a szája habzik esetleg. Ha a hátsó lábát húzza akkor a leggyorsabban a legközelebbi orvoshoz el kell vinni mert ha nincs kezelve maradandó agysérülése lehet vagy akár meg is halhat.

Mivel a kutyák nem izzadnak mint mi emberek és ha nagyon meleg van nem tudják a felesleges hot leadni könnyen sokkba eshetnek. Lihegéssel hutik magukat és sok vizet isznak.

Ha a kutya sokkot kap a tünetek lehetnek hányás, a hátsó láb lebénulása vagy nem reagál semmire. Ha a meleg az oka akkor rögtön huvös helyre kell vinni és vizet itatni vele ha tud inni és a legközelebbi állatorvoshoz elvinni.