0044 7717 577532

Hallottak már olyanról hogy a kutya meghalt útazás közben a stressztől? Félelmében?

Némely repülőtársaság nem is szállít kis állatokat mert az elhalálozási arány elég magas. Más társaságok meg nem szállítanak bizonyos fajtákat, mint pl: Angol Bulldog, Francia Bulldog, Mopsz és más a stresszre, hőmérsékletre érzékeny fajtákat a fenti ok miatt.

Képzeljék el a kutyust amit egy valamilyen csomagszállító furgonban visznek hátul a sötétben, a hidegben vagy épp az 50 fokos beltéri forróságban a zajban, mindenféle szellőzés nélkül. Szegény állatoknak fogalmuk sincs mi történik. Reszketnek és félnek.

Én soha nem engedném hogy az én kutyusomat úgy szállítsák. A légi társaságok akik kis állatokat szállítanak épp azért szabnak olyan szigorú előírásokat hogy próbálják megelőzni a stresszt és a halál eseteket.

A mi kocsijaink körbe ablakosak amiket ki lehet nyitni hogy rendes friss levegős szellőzés legyen. Ez mellett velünk együtt utaznak az utastérben így szem előtt tudjuk őket tartani az egész úton. A hűtést ha túl meleg van légkondival oldjuk meg, vagy pedig fűtünk ha túl hideg van. Ezek mind lényegesen lecsökkentik a stresszt és megelőzik a bajt.

A légkondi és a fűtés és a friss levegő szellőzés egyébként is követelmény ahhoz hogy a járművet levizsgázzák és hivatalosan engedélyezzék kis állat szállításra. Az mellett aki szállítja, szintén kell hogy legyen hivatalos kis állat szállítási engedélye. Nekünk mindkettő megvan. Ezek nélkül hivatalosan nem is szabadna állatokat szállítani

Ha a fentiek nincsenek meg, akkor a hatóságok akár el is vehetik az állatokat és kennelbe tehetik addig amig nincsenek kiváltva ami igen drága mulatság.

Nem véletlenül vannak ezek a rendeletek hanem hogy a bajt megelőzzék.

A kutyusok könnyen stresszesek tudnak lenni ha elszakadnak a környezetüktől, nem is beszélve hogy a gazdi sincs sehol a közelben. Mi ellátjuk őket mintha a sajátunk lenne. Beszélünk is hozzájuk útközben. Sokszor előfordul hogy mikor a kutyust kivesszük a ketrecből  és adjuk át, hozzánk húz az első pár pillanatban.

Kutya Stressz

Hogy lehet észrevenni hogy a kutya stresszes?

Idegesen viselkedik, nem találja helyét, nem eszik. ha már komolyabb a baj lehet hogy félelmében hány, húzza a hátsó lábát mintha béna volna, a szája habzik esetleg. Ha a hátsó lábát húzza akkor a leggyorsabban a legközelebbi orvoshoz el kell vinni mert ha nincs kezelve maradandó agysérülése lehet vagy akár meg is halhat.

Mivel a kutyák nem izzadnak mint mi emberek és ha nagyon meleg van  nem tudják a felesleges hőt leadni  könnyen sokkba eshetnek. Lihegéssel hűtik magukat és sok vizet isznak.

Ha a kutya sokkot kap a tünetek lehetnek hányás, a hátsó láb lebénulása vagy nem reagál semmire. Ha a meleg az oka akkor rögtön hűvös helyre kell vinni és vizet itatni vele ha tud inni és a legközelebbi állatorvoshoz elvinni.