kutyaszállítás, macska szállítás, európa anglia kutya macska szállítás autóval Mi kell az állat útlevélben hogy kell az állat útlevelet kitölteni
Skip to content
Kutyaszállítás Kezdőlap » Mi kell az állat útlevélben

Mi kell az Állat Útlevélben

Mi kell az állat útlevélben

Mi kell az állat útlevélben hogy hivatalosan szállíthassuk kutyánkat, macskánkat egyik Európai Uniós országból a másikba. További információk találhatók a MAOK webla.

  • Érvényes állat útlevél; Az állat útlevél addig érvényes amíg a veszettségi oltás érvényes, vagy pedig az egyik oldal be nem tellik.
  • Microchip;  A veszettségi oltásnál korábbi dátummal vagy ugyanaznapi dátummal mint a veszettségi oltás kell hogy legyen az útlevélben másképp nem érvényes a veszettségi oltás.
  • Veszettségi oltás; A chipnek már be kell lenni ültetve, másképp nem érvényes és meg kell ismételni mikor a chip be lessz ültetve.
   A kutya, macska, vadászgörény minimum 12 hetes kell hogy legyen mielőtt a veszettségi oltást megkaphatja. Ha korábban kapta meg az törvénytelen és mikor eléri a 12 hetet meg kell ismételni hogy érvényes legyen.
   Ha ez az első oltása vagy az előző oltás lejárt akár 1 nappal is 21 napot várni hogy érvényes legyen mielőtt hivatalosan másik EU országba utazhat. Ha az új veszettségi oltást megkapja mielőtt az előző lejárt nem kell 21 napot várni, mert folyamatosnak számit.

A legtöbb uniós országba ezek elegendők. Van 5 ország amelyek a kutyáknak a féregkezelést is megköveteli mielőtt be engedik őket. Az országok a következők:

 • Nagy Britannia (Anglia)
 • Málta
 • Norvégia
 • Finn ország
 • Írország

A féregkezelés csak a kutyáknak és vadászgörényeknek kötelező, macskáknak nem. 120 óráig érvényes. A kezelés után 24 órát kell várni mielőtt a kutya beutazhat az országba ahol megkövetelik, és utánna még 96 órája van hogy beutazzon. Ha nem megy át a határon a kezeléstől számított 120 óra alatt akkor meg kell ismételni és megint 24 órát várni.
Kutyát vinni Angliából Magyarországra nem kell a féregtelenítés. Csak az útlevél, a microchip beültetve és érvényes veszettségi oltás. 

melyik oldalon mi kell az állat útlevélben:

Ha ezek az oldalak nem igy vannak kitőltve nem tudjuk a kutyát-macskát angliába szállítani, mert nem engedik be angliába!!!
Némely információ az ÚJ 2014 December 29 után kiállított állat útlevelekre vonatkoznak. (A korábbi útleveleket nem érinti. Azokat ugyanúgy kell kezelni mint régen és érvényes az állat haláláig vagy míg az oldalak be nem telnek).

 • Római I. oldal: Az állat Tulajdonosának neve és aláírása.
 • Római II. oldal: az állat adatai -születési dátum, fajtája, színe, neve, stb.
 • Római III. oldal: Microchip száma, beültetési dátuma. (microchip beültetési dátumnak korábbinak kell lenni mint a veszettségi oltásnak vagy ugyanaznap is lehet mint a veszettségi oltás, de semmiképpen se későbbi, mert az érvényteleníti a veszettségi oltást)
 • Római IV. oldal: Az útlevelet kiállító orvos adatai, neve, címe, telefonszáma, email címe, az útlevél kibocsátási dátuma, az orvos pecsétje és aláírása. (Az új 2014 December 29 után kiállított útlevelekre vonatkozik)
 • Római V. oldal: Veszettségi oltás (be kell írni a dátumot amikor az oltás be lett adva, 3 rubrika van: 1; Beoltási dátum 2; mikortól érvényes az oltás (a beadás után számított +21 nap, a beadás napja nem számit bele a 21 napba) 3; lejárati dátum (a mikortól érvényes dátum csak az új 2014 December 29 után kiállított útleveleknél van).
 • Római VII. oldal: Féregkezelés adatai. Indulás előtti napon kell megcsináltatni (be kell írni a kezelés dátumát, óráját és a percet másképp nem érvényes és nem engedik be a kutyát az országba) Ez csak kutyáknak és vadászgörényeknek kötelező. Macskáknak nem. A kutyáknak és vadászgörényeknek csak akkor kötelező ha a fenti 5 országba utaznak ahol megkövetelik. (Anglia, Málta, Finnország, Norvégia, Írország) a többi EU s országba nem kötelező. A féregkezelés fontosságáról többet olvashatnak

  • FIGYELEM !!!
   Angliában 5 féle féreggyógyszert nem fogadnak el. Ha ezek egyikét használta és írta be az állatorvos a kutya útlevélbe, a kutyát nem fogják átengedni a határon. Frontline, Frontline Combo, Stronghold, Advocate, Next Guard
 • Római X. oldal: Klinikai/Orvosi vizsgálat. Ezt az oldalt csak le kell pecsételtetni és aláíratni az állatorvossal. -azt jelenti hogy az állat megfelelő az utazáshoz. Igazából ez egy EU-s törvény és az indulás megkezdése előtt 24 órán belül kell megcsináltatni. 
  Mi megkérünk mindenkit hogy az indulás előtti napon csináltassák meg a féregkezelést es avval egyidőben ezt is.

Az útlevélben minden oldalon azt a részt ahova az orvos gyógyszer cimkét ragasztott be, le kell atlátszó fóliával ragasztani ez az új törvény hogy ne lehessen kivenni és másik útlevélbe át tenni, (ha az orvos kézzel irja be a gyógyszer nevét nem muszály leragasztani). A Romai III. a microchip oldalt az egész oldalt fóliázni kell.

A Római V és a Római X oldalakon az orvos a kerek pecsétje tetejére keresztbe vagy mellé vagy alá (ahol helyet talál) oda kell írnia vagy pecsételnie ha van cím pecsétje, a nevét, címét és telefonszámát mielőtt lefóliázza, annak ellenére hogy a Római IV-es oldalon már ott vannak az adatai.
Az útlevelet a tulajdonosnak a Római I-es oldalon muszáj aláírni hogy érvényes legyen.
Ha a fentiek megvannak a kutya-macska beutazhat Angliába és akármelyik EU s tag országba.

Ezek mellett mindegyik országnak lehetnek követelményei hogy mi kell az állat útlevélben. Ha hosszabb ideig akarnak maradni, vagy ott letelepedni akkor érdemes érdeklődni a helyi hatóságoktól, nehogy büntetés legyen a vége.

Az Európai Unión kivüli országokból érkezőknek kell egy un.

Third Country Certificate” plusz a fentiek. -microchip, érvényes veszettségi oltás, féregkezelés (kutyáknak és vadászgörényeknek).

A kutya-macska oltási könyvére nincs szükség és egyáltalán nem nézik a határon. Csak saját referenciára jó és esetleg az új országban megmutatni az állatorvosnak hogy lássa milyen kezeléseket kapott az állat a múltban.

Mivel minden átvételkor le ellenőrízzük hogy az útlevél helyesen van e kitőltve, egy nagyon fontos dolgot szeretnék mindenki figyelmébe hozni, ami miatt többször is visszakellet az állatorvoshoz menni,

Gyakran előfordul hogy az állatorvos „mindent tudó”, és mégse tudják mi kell az állat útlevélbenfőleg az angliába beutazáshoz. Ezekkel az orvosokkal nehéz bánni, mert magas az egójuk és azt hiszik jobban tudják. A szloganjuk -én tudom mi kell, mert a kamara tagja vagyok-. Hmmmm. Oki Doki.

Ha ilyen történik akkor nyugodtan nyomtassák ki és adják neki oda az oldalon található információt és duplán ellenőrízzék le hogy mindent jól írt e be az útlevélbe és ne féljenek az egóját megsérteni, mert nem őt utasítják vissza a határon ha nincs helyesen kitőltve az állat útlevél.

Ha valaki saját maga viszi kedvencét angliába és valami baj van az útlevéllel ezen a linken talál állatorvos Calaisben a Francia kikötő városban Calais-ben (ahonnan a kompok és a vonat (csalagút indul) ahova el lehet menni a hiányzó dolgokat megcsináltatni. Az egyik ezek közül hétvégén is ügyeletet tart. Magyarul nem beszélnek, de némelyik beszél angolul.

Ha az állatorvoshoz kell menni Franciaországban és nem tudják kivárni a féregkezelés vagy oltás érvényességi idejét, vannak állat panziók kutya macska kennel Calaisben  ahol el lehet helyezni őket pár napig vagy akár hetekig is. Nem olyan drága és nem kell visszavinni Magyarországra.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.