kutyaszállítás, macska szállítás, európa anglia kutya macska szállítás autóval Mi kell az állat útlevélben hogy kell az állat útlevelet kitölteni
Skip to content
Kutyaszállítás Kezdőlap » Mi kell az állat útlevélben

Mi kell az Állat Útlevélben

Mi kell az állat útlevélben

Mi kell az állat útlevélben hogy hivatalosan szállíthassuk kutyánkat, macskánkat egyik Európai Uniós országból a másikba. További információk találhatók a MAOK weblapján.

 • Érvényes állat útlevél (az állat útlevél addig érvényes amíg a veszettségi oltás érvényes)
 • Microchip (a Veszettségi oltásnál korábbi dátummal kell hogy az útlevélben legyen másképp nem érvényes a veszettségi oltás)
 • Veszettségi oltás ( A chipnek már be kell lenni ültetve, másképp nem érvényes és meg kell ismételni mikor a chip be lessz ültetve) Ha ez az első oltása az állatnak akkor 21 napot várni kell mielőtt hivatalosan másik EU országba utazhat. Ha már volt oltása de lejárt akár egy nappal is, a 21 napot megint meg kell várni. Ha már volt oltása és az újat az előző oltás lejárata előtt kapja meg, nem kell a 21 napot megvárni.

A legtöbb uniós országba ezek elegendők. Van egy pár ország amelyek a kutyáknak a féregkezelést is megkövetelik mielőtt be engedik őket. Az országok a következők:

 • Nagy Britannia (Anglia)
 • Málta
 • Norvégia
 • Finn ország
 • Írország

A féregkezelés csak a kutyáknak kötelező macskáknak nem. 120 óráig érvényes. A kezelés után 24 órát kell várni mielőtt a kutya beutazhat az országba ahol megkövetelik, és utánna még 96 órája van hogy beutazzon. Ha nem megy át a határon a kezeléstől számított 120 óra alatt akkor meg kell ismételni és megint 24 órát várni.
Kutyát vinni Angliából Magyarországra nem kell a féregtelenítés. Csak az útlevél, a microchip beültetve és érvényes veszettségi oltás. 

melyik oldalon mi kell az állat útlevélben:

Ha ezek az oldalak nem igy vannak kitőltve nem tudjuk a kutyát-macskát angliába szállítani, mert nem engedik be angliába!!!
Némely információ az ÚJ 2014 December 29 után kiállított állat útlevelekre vonatkoznak. (A korábbi útleveleket nem érinti. Azokat ugyanúgy kell kezelni mint régen és érvényes az állat haláláig vagy míg az oldalak be nem telnek).

 • Római I. oldal: Az állat Tulajdonosának neve és aláírása.
 • Római II. oldal: az állat adatai -születési dátum, fajtája, színe, neve, stb.
 • Római III. oldal: Microchip száma, beültetési dátuma. (microchip beültetési dátumnak korábbinak kell lenni mint a veszettségi oltásnak vagy ugyanaznap is lehet mint a veszettségi oltás, de semmiképpen se későbbi, mert az érvényteleníti a veszettségi oltást)
 • Római IV. oldal: Az útlevelet kiállító orvos adatai, neve, címe, telefonszáma, email címe, az útlevél kibocsátási dátuma, az orvos pecsétje és aláírása. (Az új 2014 December 29 után kiállított útlevelekre vonatkozik)
 • Római V. oldal: Veszettségi oltás (be kell írni a dátumot amikor az oltás be lett adva, 3 rubrika van: 1; Beoltási dátum 2; mikortól érvényes az oltás (a beadás után számított +21 nap, a beadás napja nem számit bele a 21 napba) 3; lejárati dátum (a mikortól érvényes dátum csak az új 2014 December 29 után kiállított útleveleknél van ez).
 • Római VII. oldal: Féregkezelés adatai. Indulás előtti napon kell megcsináltatni (be kell írni a kezelés dátumát, óráját és a percet is másképp nem érvényes és nem engedik be a kutyát angliába) Ez csak kutyáknak kötelező. Macskáknak nem. A kutyáknak csak akkor kötelező ha a fenti 5 országba utaznak ahol megkövetelik. (Anglia, Málta, Finnország, Norvégia, Írország) a többi EU s országba nem kötelező.FIGYELEM !!!
  Angliában 5 féle féreggyógyszert nem fogadnak el. Ha ezek egyikét használta és írta be az állatorvos a kutya útlevélbe, a kutyát nem fogják átengedni a határon. Frontline, Frontline Combo, Stronghold, Advocate, Next Guard
 • Római X. oldal: Klinikai/Orvosi vizsgálat. Ezt az oldalt csak le kell pecsételtetni és aláíratni az állatorvossal. -azt jelenti hogy az állat megfelelő az utazáshoz. Igazából ez egy EU-s törvény és az indulás megkezdése előtt 24 órán belül kell megcsináltatni. 
  Mi megkérünk mindenkit hogy az indulás előtti napon csináltassák meg a féregkezelést es avval egyidőben ezt is.

Az útlevélben minden oldalon azt a részt ahova az orvos gyógyszer cimkét ragasztott be, le kell atlátszó fóliával ragasztani ez az új törvény hogy ne lehessen manipulálni, (ha kézzel irja be a gyógyszer nevét akkor nem muszály leragasztani). A Romai III. (microchip) oldalt az egész oldalt fóliázni kell.

A Római V és a Római X oldalakon az orvosnak a kerek pecsétjének a tetejére keresztbe vagy mellé vagy alá oda kell írnia vagy pecsételnie ha van cím pecsétje, a nevét, címét és telefonszámát mielőtt lefóliázza, annak ellenére hogy a Római IV-es oldalon már ott vannak az adatai.
Az útlevelet a tulajdonosnak a Római I-es oldalon alá kell írni hogy érvényes legyen.
Ha a fentiek megvannak a kutya-macska beutazhat Angliába és akármelyik EU s tag országba.

Ezek mellett mindegyik országnak lehetnek követelményei hogy mi kell az állat útlevélben. Ha hosszabb ideig akarnak maradni, vagy ott letelepedni akkor érdemes megérdeklődni a helyi hatóságoktól, nehogy büntetés legyen a vége.

Az Európai Unión kivüli országokból érkezőknek kell egy un.

Third Country Certificate” plusz a fentiek (kivéve az Eu s útlevél, mert helyette van a certificate amit az eredő ország állít ki)

A kutya-macska oltási könyvére nincs szükség és egyáltalán nem nézik a határon. Csak saját referenciára jó és esetleg az új országban megmutatni az állatorvosnak hogy lássa milyen kezeléseket kapott az állat a múltban.

Mivel minden átvételkor le ellenőrízzük hogy az útlevél helyesen van e kitőltve, egy nagyon fontos dolgot szeretnék mindenki figyelmébe hozni, ami miatt többször is visszakellet az állatorvoshoz menni,

Gyakran előfordul hogy az állatorvos “mindent tudó”, és mégse tudják mi kell az állat útlevélben

csak épp azt nem tudja hogy mi kell az állatútlevélben a követelmények az angliai utazáshoz. Ezekkel az orvosokkal nehéz bánni, mert magas az egójuk és azt hiszik jobban tudják. A szloganjuk -én tudom mi kell, mert a kamara tagja vagyok-. Hmmmm. Oki Doki.

Ha ilyen történik akkor nyugodtan nyomtassák ki és adják neki oda az oldalon található információt és duplán ellenőrízzék le hogy mindent jól írt e be az útlevélbe és ne féljenek az egóját megsérteni, mert nem őt utasítják vissza a határon ha nincs helyesen kitőltve az állat útlevél.

Ha valaki saját maga viszi kedvencét angliába és valami baj van az útlevéllel ezen a linken talál állatorvos Calaisben a Francia kikötő városban Calais-ben (ahonnan a kompok és a vonat indul) ahova el lehet menni a hiányzó dolgokat megcsináltatni. Az egyik ezek közül hétvégén is ügyeletet tart. Magyarul nem beszélnek, de némelyik beszél angolul.

Ha az állatorvoshoz kell menni Franciaországban és nem tudják kivárni a féregkezelés vagy oltás érvényességi idejét vannak kutya macska kennel Calaisben  ahol el lehet helyezni őket pár napig vagy akár hetekig is. Nem olyan drága és nem kell visszamenni Magyarországra.